Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Mégsem veszélyesek a mobilok az egészségre?

2012. 05. 04 12:00 forrás: Medipress
Nyomtatás kedvencekhez
Címkék: egészség, mobiltelefon, egészségkárosító
Mégsem veszélyesek a mobilok az egészségre?

Az Egyesült Királyságban működő Egészségvédelmi Ügynökség (HPA) szakértői szerint még mindig nincs bizonyíték arra, hogy a mobiltelefonok ártalmasak lennének az egészségre. Az ügynökség szakértői több száz tanulmány és felmérés áttekintése után jutottak erre a következtetésre: a mobiltelefon-használat nincs közvetlen összefüggésben a daganatos betegségek kialakulásával és a meddőséggel. Természetesen további megfigyelések szükségesek a témában, hiszen a hosszútávú hatások egyelőre ismeretlenek.

A kedvező eredmények ellenére a HPA gyermekeknek továbbra sem ajánlja a mobilhasználatot. Jelenleg közel 80 millió mobiltelefon van az Egyesült Királyságban és mivel a televízió- és rádióadások, valamint a Wi-Fi hálózatok mindenütt jelen vannak, az alacsony rádiófrekvenciájú mezők gyakorlatilag állandó szereplői életünknek.


Ennek ellenére a HPA szakértői szerint még a rádiófrekvenciára érzékenyeknél sem okoz problémát a megengedett maximum mennyiségnél alacsonyabb dózisú rádiósugárzás. Ezek persze csak az első megfigyelések, hiszen a mobiltelefonok csak kicsit több mint 15 éve vannak jelen a mindennapjainkban.


"Ezért rendkívül fontos, hogy továbbra is megfigyelés alatt tartsuk a mobiltelefonok felhasználóit, hiszen a hosszútávú hatásokról még nem tudunk semmit" - nyilatkozta Anthony Swerdlow professzor, a mostani átfogó felmérés vezetője. "Egyes feltételezések szerint a rádiófrekvencia-mezők hatással lehetnek az agyműködésre és viselkedészavarokat okozhatnak gyerekeknél, ezért azt ajánljuk, hogy gyermekeknek semmiképp se engedjük a mobilhasználatot."