Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

A fejfájósoknak nagyobb esélye van a szívbetegségekre

2010. 02. 12 12:00 forrás: MTI
Nyomtatás kedvencekhez
Címkék: fejfájás, migrén, szívbetegség, szívroham, szélütés,

A migréntől szenvedő embereknél nagyobb lehet a kockázata a szívrohamnak és a szélütésnek is - közölték kutatók a Neurology című szakfolyóiratban.

A szakemberek több mint 11 ezer amerikai felnőtt adatait elemezve állapították meg, hogy a migréntől szenvedők nagyobb valószínűséggel estek át már szívrohamon, szélütésen, illetve nagyobb eséllyel jelentkeztek náluk perifériás artériás betegségek tünetei.

A kockázat növekedését tapasztalták azoknál az embereknél is, akik migrénjéhez nem társul "aura", olyan tünetek, mint a látászavar, zsibbadás vagy más testérzet.

A szívérrendszeri problémák abszolút kockázata azonban így is alacsony volt a migrénes embereknél. A tanulmányban szereplő, migréntől szenvedő 6100 páciens mintegy 4 százalékának volt szívrohama, míg az 5243 nem migrénes ember között 2 százaléknak. Korábbi szélütésről a migrénes csoport 2 százaléka számolt be, míg a nem migrénes emberek 1,2 százaléka.

A részletesebb elemzés kimutatta, hogy a szélütés emelkedett kockázata csak azokra volt érvényes, akik migrénje aurával együtt jelentkezett: náluk 4 százalékos volt a szélütés aránya, míg az aura nélküli migréneseknél alig több mint 1 százalék.

Marcelo E. Bigal, a Merck Kutató Laboratórium munkatársa, a tanulmány vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy a migréneseknek érdemes különösen figyelniük az egyéb, ismert szívérrendszeri kockázati tényezőkre, mint a magas vérnyomás, magas koleszterinszint és az elhízás.