Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

A sugárfertőzötteknek és ráktúlélőknek veszélyt jelent a másodlagos rák

2010. 09. 16 13:30 forrás: MTI
Nyomtatás kedvencekhez
Címkék: sugárzás, rák, másodlagos rák, kockázat, rákkockázat

Azoknál a szerencsés embereknél, akik az atombomba robbanást követően túlélték daganatos betegségüket is, nagy kockázattal jelentkezik újra a rák - állapították meg amerikai kutatók.

A Cancer Research című szakfolyóiratban szerdán közzétett tanulmány megállapításai azért fontosak, mert az atomtámadást túlélő japánok részvételével gyűjtött adataik megjósolhatják a más forrásokból elszenvedett nagy dózisú sugárzás egészségügyi következményeit is.

Mint Christopher Li kutatásvezető, a Fred Hutchinson Rákkutató Központ munkatársa elmondta, a sugárzás nagyon hasonlóan növelte a második rák kialakulásának kockázatát ahhoz, ahogyan az első tumorét. Az első rákot túlélőknél igen nagy arányban jelentek meg később sugárzásra érzékeny daganattípusok, például az emlő, a vastagbél, a pajzsmirigy, a tüdő vagy a hólyag tumorja.

A kutatás során a Hiroshimát és Nagaszakit ért atomtámadás túlélőinek 1950 és 2002 között gyűjtött adatait elemezték. Közülük 10 031 ember élt túl egy rákbetegséget, melyet követően 1 088 embernél jelentkezett egy második tumor is.

Li elismerte ugyanakkor, hogy az eredményeket nehéz extrapolálni másfajta sugárzásra, mert az orvosi képalkotó eljárásoknál vagy a rákterápiánál tipikusan csak a test egy-egy területére korlátozódik a sugárzás.