Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Ajakherpesz

Nyomtatás
név Ajakherpesz
latin név Herpes labialis
csoport Bőr és nemi betegségek
szakterület Bőrgyógyászat
ajakherpesz_jpg_2011051815203921897

leírás

Betegség leírása:

Az ajakherpesz egy vírus által okozott, vissza-visszatérő, csoportos hólyagocskákkal járó bőrbetegség.


Az ajakherpesz okozója a herpeszvírus. A vírussal majdnem mindenki megfertőződik élete során. A vírus közvetlen kontaktussal terjed pl. használati tárgyak (törölköző, borotva, evőeszközök) útján. Amikor a szervezet az első alkalommal találkozik a vírussal, az ún. elsődleges herpesz alakul ki, mely többnyire tünetmentes marad, de járhat tünetekkel is. Ezek sokszor igen kifejezettek, lázzal, rossz közérzettel, kiterjedt hólyagos elváltozásokkal, amit hámfosztott területek megjelenése kísér. Ezek a tünetek általában a szájüregben, ritkábban a bőrön észlelhetőek.

A vírus az elsődleges fertőződés gyógyulása után az idegszálak mentén vándorolva az idegek érződúcaiba jut, ahol megbújik, és bizonyos kiváltó tényezők hatására aktiválódik. Ezek általában olyan tényezők, melyek az immunrendszer működését befolyásolják: pl. erős napsugárzás, láz, fertőzés, stressz, menstruáció. A vírus ezt követően az érzőideg mentén a bőr felszínére jut. Ennek eredményeként alakul ki a mindenki által jól ismert herpesz, rendszerint az ajkakon, az orrnyílások körül, az arcon, ritkábban más bőrterületeken. Viszkető, égő érzés után néhány órával csoportosan megjelenő 1-2 mm átmérőjű, ritkábban nagyobb hólyagocskák formájában jelentkezik, amelyet gyulladásos alapon helyezkednek el. A hólyagocskák váladéktartalma 2-3 nap alatt gennyessé válik, majd a hólyagok megnyílnak, helyükön pörk képződik, és a betegség 8-10 nap alatt, heg hátrahagyása nélkül gyógyul.

A bőrtüneteket mérsékelt láz, és az elváltozásokhoz közeli (leggyakrabban a nyaki, fül előtti) nyirokcsomók fájdalmas duzzanata kísérheti.

 
 
Kapcsolódó cikkek

Betegségkereső

 

Természetes gyógymódok

 

Cikkek