Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Ajak-, szájpadhasadék

Nyomtatás
név Ajak-, szájpadhasadék
latin név Ajakhasadék - cheiloschisis, labium leporinum, fissura labii oris (nyúlajak); Szájpadhasadék - palatoschisis, fissura palati, fissura uvulae, uvula bifida, faux lupina (farkastorok)
csoport Gyermekbetegségek
szakterület Csecsemő- és gyermekgyógyászat, Gyermeksebészet
szajpadhasadek_jpg_2011051814185815480

leírás

Ajakhasadék

Különböző kiterjedésű és súlyosságú elváltozás a felső ajakon. Lehet egy- vagy kétoldali, kisebb ill. hosszabb és szélesebb hasadék. Inkomplett (orrfeneket nem érinti, csak a felső ajak alsó részletére terjed ki) és komplett (az orrfenékre is ráterjedt, orrbemenetig ér) formája ismert. A teljes hasadék a fogmedernyúlványra ill. a szájpadra is kiterjed.

Epidemiológia:
Gyakori rendellenesség, minden 1000. újszülöttben várható. Ajakhasadék gyakorisága szájpadhasadékkal vagy anélkül 1 ‰ körül van. Fiúkban gyakoribb (65 %), mint leányokban.

Jellemzők:
Az esetek 2/3-ában szájpadhasadékkal együtt fordul elő. A féloldali megjelenés négyszer gyakoribb a kétoldali formánál. A baloldali háromszor gyakrabban fordul elő, mint a jobboldali. Fiúkban gyakoribb. Születési gyakoriság március hónapban érzékelhetően nagyobb. Több mint 20%-uk 2500 g alatti súllyal születik. 35 év feletti anyákban kissé gyakoribb az előfordulás. Gyakran jár fülbetegséggel és hallászavarral. Gyakran fordul elő többszörös fejlődési rendellenességek részeként (150 szindróma részét képezi).

Etiológia:
Izolált hasadék esetében poligénes, multifaktoriális eredetet igazoltak (hormonális ill. fertőzéses eredet szerepe egyaránt felmerül).
Multiplex fejlődési rendellenességek részjelenségeként észlelt hasadék hátterében, kromoszóma aberrációk, teratogén ártalmak, örökletes tényezők állhatnak. A hasadék 15%-ban szindróma részjelensége. Hasadék kialakulásával járhat terhesség során egyes antiepileptikumok (phentoin) tartós szedése. Az anyai dohányzás szerepe is ismert.

Prevenció:
Nagy adag folsavval kiegészített multivitamin készítmény fogamzáskörüli időszakban való szedése révén a rendellenességek fele kivédhető.

Szájpadhasadék

Enyhébb formája csak a nyelvcsapot (uvulát) érinti, máskor a lágyszájpad különböző mértékű hasadéka alakul ki, amely a kemény szájpadra is ráterjedhet. Rejtett formánál a hasadékot (az izomzat defektusát) nyálkahártya fedi. A lágyszájpad és uvula hasadék számos szindróma részjelensége. Bár a szájpadhasadék az ajak- és szájpadhasadékosok 62,4 %-ában jelen van, az izolált hátsó szájpadhasadék súlyosabb rendellenesség.

Epidemiológia:
Leányoknál gyakoribb (59 %), mint fiúkban. Közel 30%-uk 2500 g alatti súllyal születik.

Jellemzők:
Elsősorban izoláltan jelentkezik, a társuló rendellenességek szindrómákban fordulhatnak elő.

Etiológia:
Multifaktoriális kóreredetű, provokáló tényezők a terhesség 7-9. hetében kedvezőtlen hatások érik a magzatot. X-kromoszómához kötött formája is van, amely csak fiúkban fordul elő.

Betegség tünetei

Az első nehézséget a szoptatás okozza, mivel a nyitott szájpadú csecsemő nem tudja létrehozni a szopáshoz szükséges vákuumot, ráadásul a táplálék könnyen az orrba jut, nagy a félrenyelés veszélye.
Később a beszédfejlődésben jelentkeznek problémák: beszédfejlődés késése, dünnyögő hangszín, nehezen érthető beszéd, orrhangzós beszéd.
Fogazati, rágási rendellenességek hallászavar, középfülgyulladásokra való hajlam szintén jellemző lehet.

 
 
Kapcsolódó cikkek

Betegségkereső

 

Természetes gyógymódok

 

Cikkek