Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Agyi képalkotóval korábban felfedezhető a poszttraumás stressz

2009. 04. 04 11:12 forrás: MTI
Nyomtatás kedvencekhez
Az agy képalkotó berendezéssel történt letapogatásakor olyan aktivitási mintázatot találtak amerikai és kanadai kutatók, amelyek jelzik a poszttraumás stresszt - jelentették be pénteken a Pszichiátriai Világtársaság firenzei kongresszusán.
Irakban vagy Afganisztánban szolgált 42 katona agyi aktivitását vizsgálták, majd a kapott mintázatot összehasonlították egészséges veteránok agyáról készült felvételekkel. A kutatók megállapították, hogy a poszttraumás stressz-szindrómában (PTDS) szenvedők agyi aktivitása egyes területeken jellegzetesen eltért.

"Jelentős változást hozhat (az eredmény), mert az orvosok jelenleg a páciensek bizonyos tünetekről szóló beszámolóira hagyatkoznak" - mondta Rajenda Morey, a Duke Egyetem munkatársa, a kutatás vezetője. Morey úgy véli, ahogyan most a szívbetegséget vagy a rákot egyértelmű testi jelek alapján állapítják meg, úgy a későbbiekben ezeket a rendellenességeket is így azonosíthatják.

A PTDS szorongásos zavar, melyet olyan háborús trauma is kiválthat, mint a sérülés vagy a halál látványa. Tünete lehet az ingerlékenység, dühkitörések, alvászavar, az összpontosítás nehézsége vagy az extrém éberség.

A kutatók két olyan agyterület aktivitását vizsgálták, melyeket befolyásol a PTDS: az egyik az összpontosítás képességével, a másik az emlékek feldolgozásával áll kapcsolatban. Megállapításaik szerint mindkét terület jóval nagyobb aktivitást mutatott a szindrómával érintett katonáknál, mint a többieknél.