Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Teával megelőzhető a fogszuvasodás

forrás: Medipress
Nyomtatás kedvencekhez
Címkék: tea, fogszuvasodás, fogorvos, szájhigiénia
Teával megelőzhető a fogszuvasodás

A megnyugtató csésze tea a legtöbb ember arcára mosolyt csal. A kutatók most azt állítják, hogy ez a mosoly még szelesebb lehet, mert napi legalább három csésze tea elfogyasztása a fogszuvasodás kockázatának csökkentésével elősegíti a jó szájhigiéniát.

A Brit Táplálkozási Alapítvány Nutrition Bulletin kiadványában megjelent tanulmányban korábbi kutatások elemzésével kimutatták, hogy a fekete tea segít két baktériumfajta, a Streptococcus mutans és a Lactobacillus leküzdésében, amelyek összefüggésben állnak a fogszuvasodással és a fogínybetegséggel. A kutatást vezető Dr. Carrie Ruxton elmondta, hogy a leghatékonyabb dózis napi három-négy csésze tea. Ráadásul a fekete tea még akkor is a fogszuvasodás ellen hat, ha cukrot tesznek bele. A zöld tea is hasonló hatást gyakorolt, ezen kívül az állapothoz hozzájáruló kénes vegyületek semlegesítése révén még a kellemetlen szájszagot is megszünteti.


„Biztos vagyok abban, hogy a fogorvosok örömmel fogadják majd a hírt, és fel fogják használni a szájhigiéniára való népegészségügyi oktatásban" - mondta Dr. Ruxton.


A kutató elmagyarázta, hogy amikor a szájban lévő baktériumok reagálnak a szénhidrátokra, sav képződik, ami oldja a fogzománcot, ami fogszuvasodáshoz és fogvesztéshez vezethet. A fekete és a zöld tea csökkenti a gyulladást, és megakadályozza a láncreakciót elindító baktériumok megtapadását és szaporodását. A tea flavonoidokat és katekineket, tannin típusú antioxidáns vegyületeket tartalmaz, amelyek mikroba-ellenes hatást gyakorolnak.


Az elemzés ezen kívül azt is kimutatta, hogy a zöld tea az energiafelhasználás és a zsírégetés fokozása révén a fogyást is elősegíti.