Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Csökkentheti az aneurizma kockázatát a gyümölcsfogyasztás

forrás: Medipress
Nyomtatás kedvencekhez
Címkék: gyümölcs, aneurizma, alhasi ütőértágulat
Csökkentheti az aneurizma kockázatát a gyümölcsfogyasztás

Egy friss svéd tanulmány szerint a gyümölcsökben gazdag étrend csökkentheti a veszélyes alhasi ütőértágulat kialakulásának kockázatát. Az alhasi ütőértágulat egy kitüremkedést jelent a test legnagyobb artériájának falán. Amennyiben ez megreped, fennáll az elvérzés miatti halálozás veszélye. A probléma ultrahang segítségével ismerhető fel.

A kutatók több mint 80 000 embert figyeltek meg 13 éven keresztül. Mindannyian 46 és 84 év közöttiek voltak. Ebben az időszakban csaknem 1100 főnél állapítottak meg alhasi aneurizmát, közülük 222-nél repedt meg az érfal. Azoknál, akik naponta több mint két adag gyümölcsöt ettek (a gyümölcslé nem számít bele a mennyiségbe) 25 százalékkal alacsonyabb volt az aneurizma kialakulásának esélye, és 43 százalékkal alacsonyabb a repedésé, mint azoknál, akik kevesebb, mint egy adaggal fogyasztottak. A naponta két adag gyümölcsöt evőknél 31 százalékkal volt csekélyebb a betegség kockázata, illetve 31 százalékkal az érkatasztrófáé a gyümölcsöt egyáltalán nem fogyasztókhoz viszonyítva - derül ki a Circulation című szakfolyóiratban megjelent beszámolóból.


„A sok gyümölcs rengeteg érrendszeri betegség megelőzésében segíthet. Eredményeink alapján az alhasi aneurizma is ezek közé tartozik" - mondta Dr. Otto Stackelberg, a stockholmi Karolinska Intézet munkatársa.


A szakértők szerint a gyümölcsök magas antioxidáns-tartalma a gyulladáscsökkentő hatás révén játszhat szerepet az alhasi ütőértágulat megelőzésében. Az is kiderült viszont, hogy az antioxidánsokban ugyancsak gazdag zöldségek nem csökkentik a betegség kockázatát. Dr. Stackelberg szerint ezekből hiányoznak a jótékony vegyületek bizonyos fajtái. „A zöldségek is nélkülözhetetlenek az egészséghez. Más tanulmányok szerint több zöldség és gyümölcs fogyasztásával csökkenthető a szív- és érrendszeri megbetegedések, a 2-es típusú cukorbetegség, a magas vérnyomás, valamint bizonyos rákfajták kockázata" - tette hozzá.


Bár az értekezés összefüggést talált a gyümölcsfogyasztás és az aneurizma kockázata között, nem bizonyít ok-okozati viszonyt.