Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

A szülés utáni depressziót megjósolhatja egy hormon

2009. 02. 04 07:17 forrás: MTI
Nyomtatás kedvencekhez
A várandós nőt a szülés megterhelésére felkészítő hormon szintjének változása adhat választ arra, melyik nőnél alakul ki szülés utáni depresszió - közölték hétfőn amerikai kutatók.
Tanulmányukban száz nőt vizsgáltak a Kaliforniai Egyetem kutatói. Megállapították, hogy a szülés utáni depresszióban szenvedő 16 kismama közül 12 vérében magas volt annak a hormonnak a szintje, amely a terhesség középidejében kering a méhlepényben.
A kortikotropin-kibocsátó hormont (CRH) az agyban a hipotalamusz termeli, ez a szervezet vészhelyzetre, stresszre reagáló anyaga, ez indítja el a "küzdj vagy menekülj" választ. A terhes nőknél a placenta százszor nagyobb mennyiségben bocsát ki CRH-t, mint amennyit a hipotalamusz más körülmények közt termel. Ez a hormon készíti fel a várandós nő testét a szüléssel járó stresszre. A szülés után azonban ennek a hormonnak a szintje is jelentősen visszaesik, ezáltal megvonásos tüneteket okoz az endokrin rendszerben - mondta Ilona Yim, a kutatás résztvevője.
A CRH egy sor más hormon termelődését is elindítja és növeli, például a kortizol stresszhormonét. A hibásan működő endokrin rendszer által termelt stresszhormonok mentális rendellenességeket, így depressziót is kiválthatnak. "Az öngyilkosok agyában megemelkedett szintet találni ezekből a stresszhormonokból" - tette hozzá Yim. A szülés utáni depresszió azokat sújtja, akiknél a legnagyobb változás áll be a CRH szintjében. Azok a nők vannak a leginkább kitéve veszélynek, akiknél a 25. terhességi hét után magas a kortikotropin-kibocsátó hormon szintje.
A szülés utáni depresszió minden ötödik nőt érint, korábbi depressziós epizód, a szociális támogatás hiánya, az alacsony önértékelés és a stresszel telt terhességi időszak is növeli kialakulásának kockázatát az Archives of General Psychiatry című szaklapban megjelent tanulmány szerint.

 


 
 
Részletes keresés Részletes keresés
Orvos kereső
Sohajda Zita Fül-orr-gégegyógyászat... Sohajda Zita Szolnok