Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

A kevés alvás fogékonyabbá tehet a náthára

2009. 01. 24 08:41 forrás:
Nyomtatás kedvencekhez
Azok, akik naponta hét óránál kevesebbet alszanak, háromszor annyira fogékonyabbak lehetnek a náthára, mint azok, akiknek napi alvásadagja legalább nyolc óra vagy annál több - állapította meg egy, az Archives of Internal Medicine című amerikai szaklapban megjelent tanulmány.
A kutatások már korábban kimutatták, hogy a kevés alvás gyengíti az immunrendszert, de eddig kevés olyan adattal rendelkezett az orvostudomány, amelynek alapján kapcsolatba lehetett volna hozni az álmatlanságot a náthára való érzékenységgel.
Dr. Sheldon Cohen, a pittsburghi Carnegie Mellon egyetem kutatója 153 jó egészségnek örvendő, 37 év átlagkorú férfit és nőt vizsgált meg. A résztvevőket két héten át folyamatosan kikérdezték arról, hogy hány órát aludtak éjszaka, hány órát töltöttek az ágyban alvási szándékkal és hogy kipihenten ébredtek-e.
A kísérleti alanyokat ezt követően karanténba zárták, és a náthát okozó rhinovirus-cseppeket kaptak az orrukba. Öt nappal később vizsgálták meg állapotukat és ennek alapján állapították meg, hogy azok, akik kevesebb alvásról számoltak be, könnyebben megfertőződtek.

 
 
Részletes keresés Részletes keresés
Orvos kereső
Péter Róbert Fül-orr-gégegyógyászat... Péter Róbert Budapest