Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

A kevés alvás fogékonyabbá tehet a náthára

2009. 01. 24 08:41 forrás:
Nyomtatás kedvencekhez
Azok, akik naponta hét óránál kevesebbet alszanak, háromszor annyira fogékonyabbak lehetnek a náthára, mint azok, akiknek napi alvásadagja legalább nyolc óra vagy annál több - állapította meg egy, az Archives of Internal Medicine című amerikai szaklapban megjelent tanulmány.
A kutatások már korábban kimutatták, hogy a kevés alvás gyengíti az immunrendszert, de eddig kevés olyan adattal rendelkezett az orvostudomány, amelynek alapján kapcsolatba lehetett volna hozni az álmatlanságot a náthára való érzékenységgel.
Dr. Sheldon Cohen, a pittsburghi Carnegie Mellon egyetem kutatója 153 jó egészségnek örvendő, 37 év átlagkorú férfit és nőt vizsgált meg. A résztvevőket két héten át folyamatosan kikérdezték arról, hogy hány órát aludtak éjszaka, hány órát töltöttek az ágyban alvási szándékkal és hogy kipihenten ébredtek-e.
A kísérleti alanyokat ezt követően karanténba zárták, és a náthát okozó rhinovirus-cseppeket kaptak az orrukba. Öt nappal később vizsgálták meg állapotukat és ennek alapján állapították meg, hogy azok, akik kevesebb alvásról számoltak be, könnyebben megfertőződtek.