Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 33°C / + 37°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

A gyerekkori D-vitaminhiány növelheti a szklerózis multiplex kockázatát

2009. 02. 12 07:45 forrás: MTI
Nyomtatás kedvencekhez
Egy bizonyos genetikai változat fiatalkori D-vitaminhiánnyal párosulva növelheti az érintetteknél annak kockázatát, hogy a későbbiekben egy autoimmun betegség, szklerózis multiplex alakul ki náluk - közölték oxfordi kutatók.
A PLoS Genetics tudományos portálon közzétett megállapítás szerint csökkentheti a gyulladásos idegrendszeri betegség kockázatát, ha a terhes nők és a gyerekek D-vitamin kiegészítést kapnak. Az eredmény alátámasztja azt a korábbi feltételezést is, hogy a világszerte 2 és fél millió embert érintő kór kifejlődésében szerepet játszik a D-vitamin is.
Sreeram Ramagopalan, az Oxfordi Egyetem kutatója, a tanulmány egyik szerzője úgy véli, hogy az olcsó és biztonságos étrendkiegészítőnek jelentős egészségügyi előnyei vannak, egyre több bizonyíték támasztja alá, hogy csökkenti bizonyos ráktípusok és az autoimmun betegségek kockázatát.
A brit kutatók megállapították, hogy a D-vitamin által aktivált fehérjék ahhoz a DNS-szakaszhoz kapcsolódnak, amely közvetlenül a DRB1 jelű génváltozat mellett van. Ezt a génváltozatot összefüggésbe hozták a szklerózis multiplex megjelenésével, a túl kevés D-vitamin pedig a gén hibás működését okozhatja. Ezért azoknál, akik az adott génmódosulatot hordozzák, a korai D-vitaminhiány ronthatja a szervezet képességét arra, hogy eltávolítsa a T-sejteket, amelyek így megtámadhatják a testet.
A szklerózis multiplex elnevezés "többszörös, heges" elváltozásokra utal, ennél a betegségnél az idegsejtek védő burkolata, az úgynevezett mielinhüvely károsodik a gyulladásos folyamatban. Tünetei a vakságtól a végtagbénulásig rendkívül változatosak.