Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

A fiatal feketék körében gyakoribb a szívelégtelenség az Egyesült Államokban

2009. 03. 20 06:35 forrás: MTI
Nyomtatás kedvencekhez
Mintegy húszszor gyakoribb a szívelégtelenség a fiatal és középkorú feketék, mint a fehérek körében az Egyesült Államokban, ráadásul fiatalabb korban éri utol őket - állapította meg egy szerdán közzétett hosszú távú tanulmány.
"A feketéknél a 30-as és 40-es éveikben jelentkezik a szívelégtelenség, míg a fehéreknél az 50-es, 60-as éveikben" - mondta Kirsten Bibbins-Domingo, a San Franciscó-i Kaliforniai Egyetem munkatársa.

Szívelégtelenségnél a szív pumpafunkciója gyengül, a szerv nem képes elegendő vért préselni a testbe. Vezető okai közé tartozik a magas vérnyomás, a diabétesz és az artériák megbetegedése. Mintegy 5 millió embernek van szívelégtelensége az Egyesült Államokban, és évente 300 ezren halnak meg miatta.

A New England Journal of Medicine című szaklapban megjelent tanulmány szerint a betegség előjelei - a magas vérnyomás, elhízás, veseproblémák, valamint a szív csökkent összehúzódási képessége - mind korábban jelentkeztek a feketéknél. A megállapítások a CARDIA elnevezésű tanulmányból származnak, amelyben 5115 fekete és fehér önkéntes egészségi állapotát követték nyomon több mint 20 éven keresztül. A vizsgálat kezdetekor, a nyolcvanas évek közepén a résztvevők 18 és 30 év között voltak.

Az önkéntesek közül a bő két évtized elteltével 27 embernél alakult ki szívelégtelenség, ebből 26-an feketék voltak. A betegség átlagosan 39 éves korban jelent meg. A kutatók az okokat keresve megállapították, hogy a fiatalon jelentkező magas vérnyomást nem kezelik, sokaknak nincs egészségbiztosítása, gyógyszert nem szívesen szednek.

"A tanulmányunkban résztvevő feketék 90 százaléka nem kezeltette magas vérnyomását. Ugyanez vonatkozott a fehérekre is" - tette hozzá Bibbins-Domingo. A vizsgálat tizedik évére a fekete önkéntesek 57 százaléka nem szedte a korábban előírt vérnyomáscsökkentőt, 19 százalékuk pedig azt állította ugyan, hogy szedi a gyógyszert, ám ez a vérnyomásukon nem látszott. A szívelégtelenségben megbetegedett emberek 87 százalékának kezeletlen vagy rosszul kontrollált magas vérnyomása volt.