Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

A botfülűek agya kevesebbet kommunikál

2009. 08. 20 10:12 forrás: MTI
Nyomtatás kedvencekhez
A botfülű emberek agyának két meghatározott területe között kevesebb az összeköttetés, mint az a jó zenei hallással rendelkezőknél tapasztalható - állapítják meg bostoni kutatók a Journal of Neuroscience című szakfolyóiratban szerdán közzétett tanulmányukban.
A kis létszámú vizsgálatot a Harvard Egyetem munkatársai végezték, orvosi képalkotó berendezéssel követték az egyes agyi területek aktivitását.

A botfülű emberek beszéde és hallása általában nem tér el a szokásostól, ám a zenei hangok különbségét nem észlelik megfelelően. Az eltérés családokban halmozódik, különböző becslések szerint az emberek 4-17 százalékát érinti.

A botfülért az agy a hibás

A kutatók megállapították, hogy a botfülű emberek agyának frontális és temporális régiója között jóval kevesebb volt az idegi összeköttetés, mint a jó zenei hallású kontrollcsoport tagjainál.

Psyche Loui, kutatásvezető elmondta, hogy az általuk vizsgált agyi összeköttetésekről korábban azt tudták, hogy a nyelvi készségekben játszik szerepet. "Most, hogy már tudjuk, milyen agyi útvonalakat érdemes tréningezni, segíthetünk a rossz zenei hallású, sőt talán a nyelvi zavarokkal küszködő embereknek is" - mondta Loui.