Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 33°C / + 37°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Paprika és paradicsom segíthet elkerülni a Parkinson-kórt

forrás: Medipress
Nyomtatás kedvencekhez
Címkék: paprika, paradicsom, nikotin, zöldség, megelőzés, parkinson

A legújabb kutatás szerint a burgonyafélék családjába tartozó, nikotintartalmú zöldségek védőhatást gyakorolhatnak a Parkinson-kór ellen. Az Annals of Neurology szaklapban megjelent kutatásból az derült ki, hogy az egészen kevés nikotint tartalmazó élelmiszerek, például a paprika és a paradicsom fogyasztása csökkentheti a Parkinson-kór kockázatát. A Parkinson-kór mozgásszervi zavarokkal járó idegrendszeri betegség, amit a dopamintermelő agysejtek pusztulása okoz. Tünetei közé tartozik az arc, a kézfej, a kar és a lábszár remegése, a végtagok merevsége, az egyensúlyzavar, és a mozgás általános lassultsága.

A becslések szerint közel tízmillióan élnek a betegséggel világszerte. Gyógymódja egyelőre nincs, de tüneteit gyógyszerekkel és bizonyos beavatkozásokkal, például mélyagyi stimulációval enyhíteni lehet.


Korábbi kutatások azt mutatták, hogy a szintén a burgonyafélék családjába tartozó dohány fogyasztása csökkenti a Parkinson relatív kockázatát, azt azonban eddig nem sikerült meghatározni, hogy a nikotin vagy más összetevők váltják-e ki a védőhatást.


A mostani kutatásban a seattle-i Washington Egyetem munkatársai Dr. Susan Searles Nielsen vezetésével 490, Parkinson-kórral frissen diagnosztizált beteget vizsgáltak. A kontrollcsoportot 644 egészséges személy alkotta. A kutatók kérdőívek segítségével szereztek információt a résztvevők étrendi és dohányzási szokásairól. Kiderült, hogy a zöldségfogyasztás általában nem befolyásolta a Parkinson-kór kockázatát, de az ehető burgonyafélék fogyasztásának növekedésével fordított arányban csökkent a betegség kockázata. A legerősebb hatást a paprika fogyasztása mutatta.


Dr. Searles Nielsen elmondta, hogy a korábbi kutatásokhoz hasonlóan, amelyek szerint a dohányfogyasztás csökkenti a Parkinson-kór kockázatát, a mostani eredmények is a nikotin, illetve a paprikában és dohányban lévő hasonló, de kevésbé toxikus vegyület védőhatását mutatják. A kutatók szerint eredményeik igazolása érdekében további, szélesebb körű vizsgálatokat kell folytatni.