Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Lágyrész-sérülés kezelése rizszsákkal

forrás: Medipress
Nyomtatás kedvencekhez
Címkék: lágyrész, sérülés, kezelés, rizszsák
Lágyrész-sérülés kezelése rizszsákkal

A malajziai MARA Műszaki Egyetem kutatói a rizs, az árpa és a mungóbab melegített zsákban kifejtett hatását vizsgálták a lágyrész-sérülések kezelésében. A rizs kiváló hőmegtartó képességet mutatott, így alternatívát jelenthet a jegelésre és a melegítő zselére. Az intézmény Alkalmazott Tudományok és Sporttudományi tanszékének munkatársai az eddigieknél hatékonyabb gyógymódot kerestek a lágyrész-, illetve az izomsérülésekre. Jelen tanulmányban az úgynevezett „rizszsák" hatását vizsgálták, amelyet kifejezetten erre a célra fejlesztettek ki. A jegelés és a melegítés módszere régóta használatos zselék, krémek és különböző eszközök formájában. Bár a megoldás bizonyos esetekben negatív mellékhatásokkal járhat, a rizszsák újabb alternatívát kínál.

A kutatók helyi termesztésű rizst csomagoltak speciális gyapjú anyagba, ami hűtőtáskára hasonlít, s képes a hő megtartására. Az összehasonlításhoz megtisztították és napfénynél megszárították a rizst, az árpát és a mungóbabot. A fertőtlenítés érdekében forró tányéron megpirították ezeket, beletöltötték a csomagba, majd autokláv segítségével 121 Celsius fokon sütötték 15 percig. A hőmérő behelyezésére apró lyukat vágtak a zsákokra.


A rizs jobb hőmegtartó képességről tett tanúbizonyságot az árpához és a mungóbabhoz képest. A bordázott anyag öt percen át képes volt 155 Celsius fok megtartására. A tanulmány bebizonyította, hogy a rizszsák hasonló tulajdonságokkal bír, mint a jegelés vagy a hőkezelés, és hatékony segítség lehet a lágyrész-sérülések kezelésében.