Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

Az édesgyökérrel készült nyalóka pusztítja a kórokozókat

forrás: Medipress
Nyomtatás kedvencekhez
Címkék: szájüreg, kórokozó, édesgyökér, nyalóka
Az édesgyökérrel készült nyalóka pusztítja a kórokozókat

A cukormentes nyalókákban található glicirrizin-A sikerrel veszi fel a harcot az olyan szájüregi kórokozókkal, mint a Streptococcus mutans, a Porphyromonas gingivalis és a Prevotella intermedia, legalábbis laboratóriumi körülmények között. Az Iowa Egyetem kutatói múlt hónapban ismertették vizsgálati eredményeiket a Fogászati Kutatók Szövetsége 2013-as éves konferenciáján: a szakértők szerint a felolvasztott, cukormentes és glicirrizin-A-t tartalmazó nyalókából készült növényi oldat képes volt laboratóriumi körülmények között megakadályozni a három baktérium-típus terjedését.

A növényi oldatnak ugyanakkor semmilyen hatása nem volt három másik, a szájüregi fertőzésekkel szoros összefüggésbe hozható kórokozóra, az Aggregatibacter actinornyceterncornitansra, a Tannerella forsythiára. és a Treponema socranskiira.


Korábbi kutatásokból kiderült ugyan, hogy ezek a nyalókák - amelyek aktív hatóanyaga az édesgyökérből kivont glicirrizin-A - rendkívül hatékonyak a fogszuvasodást okozó baktériumokkal szemben, a szájüregi patogénekkel szembeni hatásukat azonban eddig még nem vizsgálták. Hannah Anderson fogorvostan-hallgató - az Iowa Fogorvostani Kutatási Alap, valamint az Iowa Egyetem Fogorvosi Kutatási Programjának támogatásával - lehetőséget kapott, hogy megvizsgálja a Dr. John's Candies glicirrizin-A-t tartalmazó cukormentes nyalókájának a hatásait.


Anderson először felolvasztotta a nyalókákat, majd a kórokozókat tartalmazó agar-lemezekre csöppentette a gyógynövényes oldatot. A kontrollvizsgálatok során hagyományos cukros nyalókával is megismételte a kísérletet és légmentesen lezárt kamrában két napra magára hagyta a nyalókás baktériumtenyészeteket. A kísérleteket és a kontrollvizsgálatokat összesen háromszor ismételte meg, hogy teljes mértékben megbizonyosodhasson a vizsgálati eredményekről.


Az eredmények szerint a glicirrizin-A-t tartalmazó nyalókaoldat sikerrel akadályozta meg az S. mutans, a P. gingivalis, valamint a P. intermedia terjedését, az A. actinornyceterncornitansra, a T. forsythiára és a T. socranskiira azonban nem volt hatással. A placebo nyalókaoldat alkalmazása egyik baktérium esetében sem vezetett eredményre.


Anderson a felolvasztáson kívül más módszerekkel (hevítés, szűrés) is megpróbálkozott a glicirrizin-A kivonásával, de az így kapott anyagok közül egyik sem volt hatásos a baktériumok ellen. "Ezek szerint úgy tűnik, az otthon főzött édesgyökér-teának nincsen hasonló jótékony hatása, mint a cukormentes növényi nyalókáknak" - nyilatkozta Anderson.