Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 33°C / + 37°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

A szorongás leküzdése egy csodanövénnyel

forrás: Medipress
Nyomtatás kedvencekhez
Címkék: szorongás, kava, csodanövény
A szorongás leküzdése egy csodanövénnyel

A Csendes-óceán déli vidékein őshonos kava növény számottevően képes csökkenteni a szorongásos panaszokat - derül ki egy friss ausztrál tanulmányból, amelyet a Melbourne-i Egyetem szakértői a Journal of Clinical Psychopharmacology című szakfolyóiratban tettek közzé. A kutatást vezető Dr. Jerome Sarris elmondta, hogy a mostani, mérsékelt hatékonyságú gyógyszerek mellett új módszerekre van szükség. „A növényi hatóanyagú készítmények tapasztalataink szerint lehetséges alternatívát jelentenek a krónikus szorongás kezelésére. Eredményeink alapján a kava kevesebb mellékhatással jár a klasszikus gyógyszereknél, ráadásul függőséget sem okoz" - hangsúlyozta Dr. Sarris.

Az orvosok rámutattak, hogy növény hatóanyaga bizonyos neurobiológiai folyamatok, a GABA-ingerületátvivők válaszadási mechanizmusának megváltoztatásával éri el hatását, és bizonyos genetikai tulajdonságok esetén kivételesen eredményes.


A nyolchetes vizsgálati szakaszban 75 generalizált szorongással diagnosztizált beteg kapott kavát vagy placebót, miközben folyamatosan mérték panaszaik erősségét. A kavás csoport tagjainak körében jelentősen csökkentek a tünetek. A mérsékelt vagy súlyos generalizált szorongásos zavarban szenvedőknél még hatékonyabb volt a növényi készítmény: a vizsgálati periódus végére 26 százalékuknál mértek tünetcsökkenést a placebósok 6 százalékához képest.


Az érintettek napi kétszer kaptak vízben oldódó hatóanyagú kavagyökér-kivonatot, az első három héten 120 milligramm dózisban. Reakcióhiány esetén ezt kétszeresére emelték a következő szakaszban. A kava bevitelét jól tolerálta a vizsgált betegek szervezete, nem mutatkozott lényeges eltérés a májfunkciók terén.


Az összefüggés megerősítéséhez további munkálatok szükségesek. Dr. Sarris szerint elsősorban a kava természetes élőhelyének környékén élők profitálhatnak az új felfedezésből.