Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

A prosztatarák ellenszere a répa

forrás: Medipress
Nyomtatás kedvencekhez
Címkék: prosztatarák, daganat, répa
A prosztatarák ellenszere a répa

A Yorki Egyetem kutatói Norman Maitland professzor vezetésével kimutatták, hogy az A-vitaminban gazdag zöldségek fogyasztása segít kezelhetőbbé tenni a prosztatadaganatot. A kutatók felfedezték, hogy a retinolsav nevű A-vitamin származék csökkenti a daganat átterjedésének képességét a környező szövetekre. A-vitamint az olyan élelmiszerek tartalmaznak a legnagyobb mennyiségben, mint a sárgarépa, az édesburgonya vagy a zöld leveles zöldségek.

Maitland professzor elmondta, hogy ha a daganatot sikerül a prosztatára korlátozni, sokkal könnyebben kezelhető a hagyományos módszerekkel. „Ez inkább megelőzés, mint orvosság, de segít megakadályozni a daganat továbbterjedését" - magyarázta a szakértő.


„Felfedeztük, hogy a rosszindulatú prosztatarák-őssejtekben bizonyos iker gének kikapcsolódnak. Amikor retinolsavval visszakapcsoljuk ezeket, a daganat kevésbé agresszívvá válik. Már évek óta tudtuk, hogy a férfiak vérmintáiban az alacsony A-vitamin szint összefüggésben áll a prosztatarákkal, de eddig nem ismertük a háttérben lévő mechanizmust. Ez az izgalmas új fejlemény egy étrendi elemet hoz összefüggésbe a prosztatarák-őssejtekkel" - tette hozzá Maitland professzor.


Az Egyesült Királyságban évente mintegy 40 000 férfit diagnosztizálnak prosztatarákkal, akik közül körülbelül 10 000 beteg belehal a kórba. Magyarországon évente körülbelül 2400 új esetet fedeznek fel, és 1300-1400 halálesetért felelős a betegség.

 
 
Részletes keresés Részletes keresés
Orvos kereső
Kovács Erika Általános orvos... Kovács Erika Zagyvaszántó