Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 33°C / + 37°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

A napfény egészséges, és meghosszabbítja életünk

forrás: Medipress
Nyomtatás kedvencekhez
Címkék: vérnyomás, napfény, egészség, bőr, hosszabb élet
A napfény egészséges, és meghosszabbítja életünk

Egy friss kutatás eredményei azt mutatják, hogy a bőrünk napfénynek való kitétele segíthet a vérnyomás csökkentésében, valamint a szívroham és a stroke kockázatának mérséklésében, ráadásul akár az életünket is meghosszabbíthatja. Az Edinburgh-i Egyetem kutatói az edinburgh-i International Investigative Dermatology bőrgyógyászati konferencián arról számoltak be, hogy amikor a bőrt napfény behatása éri, a vérerekben egy olyan vegyület szabadul fel, amely csökkenti a vérnyomást. Ez arra utal, hogy a napfény behatása általános egészségügyi előnnyel jár, mert a vérnyomás csökkenésének előnyei jóval többet nyomnak a latban, mint a bőrrák kockázata.

A magas vérnyomással összefüggő szívbetegség és agyérgörcs a becslések szerint nyolcvanszor több halálesetet okoz az Egyesült Királyságban, mint a bőrrák. A vérnyomáscsökkentő vegyület, a nitrogén-monoxid termelése független a szervezet napfény hatására a bőrben lezajló D-vitamin szintézistől. Eddig ugyanis az volt az általános nézet, hogy ez a napfény egyetlen előnye az emberi szervezetre.


A kutatók kísérletükben 24 önkéntest kértek fel arra, hogy kétszer 20 percet töltsenek el szoláriumban. Az egyik szakaszban a résztvevők az UV fénynek és a lámpa melegének is ki voltak téve, a másikban viszont az UV sugarakat kiszűrték, és csak a hő behatása érte a bőrt. Az eredmények azt mutatták, hogy az UV sugarak behatását követően egy órára jelentős mértékben lecsökkent a vérnyomás, a kizárólag hőt leadó szakaszban azonban nem. A kutatók szerint ez arra utal, hogy a Nap ultraibolya sugárzása eredményezi az egészségügyi előnyöket. A résztvevők D-vitamin szintje mindkét szakaszban változatlan maradt.


Dr. Richard Weller, az egyetem bőrgyógyásza elmondta, a kutatás alapján kijelenthető, hogy a napfény okozta kardiológiai előnyök jóval ellensúlyozzák a bőrrák kockázatát. A kutatás következő szakaszában a szívbetegség és a bőrrák relatív kockázatát fogják vizsgálni olyan emberekben, akik különböző mértékű napfénybehatásnak voltak kitéve. Ha ez is megerősíti, hogy a napfény csökkenti a bármilyen eredetű halálozás arányát, valószínűleg felül kell majd vizsgálni a napfénybehatással kapcsolatos irányelveket.

 
 
Részletes keresés Részletes keresés
Orvos kereső
Barabás Tamás Kórházi szakorvos Barabás Tamás Székesfehérvár