Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

A gyömbér, mint fájdalomcsillapító

forrás: Medipress
Nyomtatás kedvencekhez
Címkék: gyömbér, fájdalomcsillapító, gyógyszer
A gyömbér, mint fájdalomcsillapító

Az Arthritis szaklapban közzétett új kutatásban a gyömbérkivonatot hasonlították össze a betametazonnal (kortizon) és az ibuprofennel az oszteoarthritisz és a reumatoid arthritisz kezelésében. Annak ellenére, hogy az ibuprofen az egyik legnépszerűbb fájdalomcsillapító, ebben a kutatásban nem befolyásolta a citokintermelést. A citokinek olyan immunszabályozó anyagok, amelyek gyulladást előidéző hatással rendelkezhetnek a szervezetben, így összefüggésben állnak a fájdalommal. A kutatásban a betametazon és a gyömbérkivonat egyaránt hasonló mértékben csökkentette a citokinek szintjét.

A fájdalomcsillapításra évtizedek óta használt betametazon viszont számos mellékhatással járhat: látászavarok, hízás, duzzanat, légszomj, depresszió, görcs, hasnyálmirigy-gyulladás, szívritmuszavar, izomgyengeség, magas vérnyomás, súlyos fejfájás, szorongás, mellkasi fájdalom, alvászavar, akne, lassú sebgyógyulás, stb. léphet fel. A gyömbér ugyanakkor biztonságosan alkalmazható, hatékony gyulladáscsökkentő szer.


A dániai Odense Egyetem kutatói Dr. Krishna C. Srivastava vezetésével szintén kimutatták, hogy a gyömbér hatékony fájdalomcsillapító. Ízületi gyulladásos betegeken végzett kísérletükből az derült ki, hogy miután az alanyok három hónapig naponta kis mennyiségű gyömbért fogyasztottak, a résztvevők többsége jelentős javulást tapasztalt a fájdalom, a duzzanat és a reggeli ízületi merevség terén.


Dr. Srivastava arra is rájött, hogy a gyömbér azért hatékonyabb a nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszereknél, mert utóbbiak csak egy szinten fejtik ki a hatásukat: a gyulladást gerjesztő vegyületek létrejöttét gátolják. A gyömbér viszont emellett antioxidáns hatással is rendelkezik, ami megszünteti a fennálló gyulladást és savasságot az ízületi folyadékban.