Hőmérséklet:
Fronthatás:
+ 13°C / + 16°C
nincs front
Időjárás
tovább az orvosmeteorológiához...

A magas vérnyomás idősebb korban növeli a szívelégtelenség kockázatát

2010. 01. 26 09:00 forrás: MTI
Nyomtatás kedvencekhez
Címkék: magas vérnyomás, szívelégtelenség, idős, orvoscsoport, kutatás

A szívelégtelenség a koszorúér-betegségben szenvedő, idős emberek körében mind gyakoribb, de már a normális érték felső határán lévő vérnyomás is tovább fokozza ennek kockázatát.

A különböző gyógyszerek hatásának kipróbálásával foglalkozó amerikai orvosok úgy érezték, hogy nekik kellene példát mutatniuk, ezért 1982-ben vizsgálat indult egészségi állapotuk nyomon követésére. Az évtizedeken át folytatott vizsgálat legújabb eredményeit az European Journal of Heart Failure közölte.

Már az induló gyógyszervizsgálat is fontos eredménnyel végződött: bizonyította, hogy a kis adagban szedett aszpirin hatékonyan akadályozza a szívinfarktus bekövetkezését.

Azóta már zajlik a második ilyen óriási vizsgálat, de az első tanulmányban is annyi fontos adat gyűlt össze, hogy 300 tudományos közlemény jelent meg azok alapján. A most megírt dolgozat 18 876 orvos egészségügyi állapotának, esetleges szívelégtelenségének történetét gyűjtötte össze 26 éves megfigyelési idő során.

Az alanyok valamennyien kifogástalan egészségben kezdték a felmérést, egészségük alakulását kollégáik pedig rendszeres vizsgálatokkal követték.

Kathryn Britton és kutatótársai az orvoscsoportban 1098 olyan doktort találtak az időszak alatt, akiknél szívelégtelenség tünetei jelentek meg. Igyekeztek kiszámolni, hogy a szívelégtelenség és vizsgálati alanyok vérnyomása között volt-e valamilyen összefüggés. A statisztikai értékelésnél figyelembe vették az életkort, a testsúlyt, a dohányzást, az alkoholfogyasztást, a rendszeres mozgást, a tojásevést, a reggeli összetételét, az aszpirin szedését és a cukorbetegség vagy a szívritmuszavarok előfordulását, tehát minden olyan tényezőt, amelynek lehet jelentősége a szívelégtelenség bekövetkezésében.

Az derült ki, hogy az aránylag alacsony vérnyomású, 120 Hgmm értéknél kisebb szisztolés vérnyomással élő doktorok szívelégtelenség-esélye 10 százalékkal volt kisebb, mint a 120-129 Hgmm nyomásúaké, és 35 százalékkal volt kisebb azokhoz képest, akiknek a felső vérnyomásszintje 130-139 Hgmm közé esett, amit felnőtt korban még teljesen normálisnak tartunk.

A kutatók szerint további megfigyelésekre van szükség annak tisztázására, hogy mi lehet ennek az eredménynek a magyarázata, és indokolt volna-e a vérnyomás eddiginél is erélyesebb csökkentése.